Összegezzük. Betelt a pohár az Európai Néppártnál, közben a CCN “lediktátorozta” Orbánt.

Napok óta forr a levegő az Európai Néppárt táborában, az Orbán és Trump, illetve az Osztrák Szabadságpárt és Orbán találkozóin elhangzott kijelentésektől. A Lapok sem győznek beszámolni a kavargó és itt-ott felrebbenő, természetesen hazánkat is érintő eseményekről. Nem egyszerű a képlet. Megpróbáljuk összegezni kedves olvasóinknak, mert tényleg nehéz átlátni. Kicsit hosszú lesz …

Orbán Viktor vezette Fidesznek márciusban felfüggesztették a tagságát az EPP-ben (European People’s Party – Európai Néppárt). Tévedés ne essék, nem a Fidesz döntött úgy, hogy nincs szüksége az EPP tagságára, még csak az sem lenne igaz hogy Orbán akarta így. Az EPP 1976-ban jött létre és mindvégig olyan pártokkal töltötték ki soraikat akik jobbközép politikai ideológiát képviseltek, ez összesen 74 pártot jelent most, 39 országból. Az EPP-nek nem tud szankciókat szabni egyetlen párt, még akkor sem ha az maga a Fidesz. Csak sodródhat a vezetők, a Fidesz számára viharosan lecsapódó döntéseitől. Tehát ezt a felfüggesztési határozatot azért hozta meg a Néppárt, mert a Fidesz kilóg a sorból, ha nem változtat akkor repül. Pont, ennyi és ez nem több vagy kevesebb.

Azért döntöttek a felfüggesztés mellett, mert úgy gondolták, hogy Magyarország rossz irányba tart a Fidesz kormányzása alatt.

-> Manfred Weber

De miért jönnek félinfók (vagy inkább dezinformációk) a fentiekkel kapcsolatban? Egy autokráciára épülő országban a tisztelet elve az uralkodó és meghatározó. Orbán a “népe” előtt nem tűnhet gyengének, otthon a sarokban a félhomályban igen, de a Magyar emberek előtt bizony nem teheti meg. Érthető hogy úgy kell eladni az EPP felfüggesztés tényét, mintha az egy erős tiszteletet parancsoló “uralkodó” akarata lett volna.

Az autokrácia nem más, mint a kiteljesedett diktatúra előszobája. Egy önkényuralom, mely névlegesen meghagyja az előző és jellemzően demokratikus vezérfonalakat, még alattomosan kiteljesülhet maga a félelemre épülő diktatúra. A diktatúrához már csak a katonai kiteljesülés kell. Itt tartunk most. Az előszobában áll az ország, innen még van visszaút, de már nem sokáig.

Ezt a helyzetet kommentálta a CNN is, Trump és Orbán találkozóját megelőzve. Valójában párhuzamot vont a két vezető között.

Magyarország keményvonalas nacionalista miniszterelnöke, akit a regnálása idején a fékek és ellensúlyok rendszerén végzett rombolás miatt már de facto diktátornak neveznek, a jövő héten találkozik Donald Trumppal Washingtonban, ahogy azt a Fehér Ház kedden bejelentette

-> kezdte a cikkét a CNN.

További egyezéseket nem is kellett nagyon keresnie a CNN-nek, hiszen minden ott van az orruk előtt. Mindkét miniszterelnök “kerítéspárti”, és migránsellenes, nem utolsó sorban pedig pattanásig feszült a helyzetük az Európai Unióval. Természetesen az USA találkozó is elferdítve érkezett a Magyar sajtóba. Trump olyan országok vezetőivel tart kapcsolatot, akikkel Obama szinte azonnal megszakította a diplomáciát. De ismerünk még ilyen embert.

Vlagyimir Putyin egy erős kezű vezető. Aki nem fél, az megszűnik létezni. Aki fél, az azonnal azt teszi amit Ő parancsol neki. Putyin egy óriási bábmester. Bár az első hidegháború hivatalosan elmúlt, de a szálka ott maradt Putyin szemében. Trump, Putyin, Orbán. Kezdjük látni hogy mi köti össze őket? Az EU közös utálata. Putyin sosem fog szívélyesen bájcsevegni Trump elnökkel. Ehhez viszont tökéletes postást találtak, Orbán személyében. S, Orbán azt teszi amit Putyin ír és mond.

A hidegháború csendes gyilkos, idegőrlő, kegyetlen és csak egy oldal maradhat meg, mindez zajlik úgy a lábunk alatt, hogy szinte fel sem tűnik. Most viszont nem az USA és az Orosz érdekek ütköznek, hanem a két nagyhatalom az EU-val. Nem vesszük észre mert koncokon, csontdarabkákon rágódunk. Mikor, ki, melyik politikus felmenőit és milyen stílusban szidalmazza. Hogy melyik ellenzéki, vagy kormánypárti tag mekkora házat és hol vett. Tökéletes fideszmédia épült ki a semmiből. Ezen média egyetlen feladata a dezinformáció, mely elfedi a látni akarók elől az összes apró jelet.

Az EU, de már az EPP is felismerte, hogy a baj nem kicsi. Az EU jövője lehet a tét. Egy vaskezű Putyin és az oroszai, egy felhőkben járó populista Trump, és egy autokrata önkényember Orbán, mint postás játssza ezt a játékot az EU ellen. Két fő értékrend létezik. A szabadság, és a rend értékei. A fenti három ember a rend értékeit képviseli, még az EU a szabadságot.

Orbán, aki eleddig úgy tett mintha támogatná Manfred Webert, most kiállt Weber mögül és kijelentette, hogy az európai bizottsági elnöki jelöltségét nem kívánja támogatni. Ez valójában válasz volt arra, hogy Weber nem a magyarok szavazatai által akar bizottsági elnök lenni. Orbán mindezt tette a rengeteg Putyin látogatás és a nemrég lezajlott Trump-Orbán, s legvégül az Osztrák Szabadságpárt az FPÖ elnökével való találkozás után.

Lehet, hogy kizárják a Fideszt az EPP-ből, az is lehet hogy az EU-ból is kizárják országunkat. Amennyiben viszont bekövetkezne a totális kizárás, az autokrácia immár Putyin segítségével elindulhat a diktatúra nappalija felé, ebből a kis előszobából.

Ez a játszma már el lett kezdve, s nem ezzel lesz vége. Az erővonalak már felrajzolódtak és jelenleg is folyik a szabadság és a rend között a csendes, de gyilkos háború.

Facebook hozzászólások

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.