A megújuló energia Amerikában

Ilyen még nem volt! Az USA-ban a megújuló energiaágazat szektora több energiát termel, mint a szén.

Amerikában tiszta energia szektor forradalma egy fordulópont szélén van. Az energiagazdasági és pénzügyi elemzési intézet által közzétett közelmúltbeli jelentés szerint, az áprilisi hónapban a megújuló energiaágazat szektora több energiát termelt, mint a szén. Ez még soha nem történt meg. A szén, ami most még az energiaágazat királya, sokkal tisztább fosszilis tüzelőanyag, mint a földgáz volt.

“Öt évvel ezelőtt ez soha nem történhetett volna meg” – mondta egy interjúban Dennis Wamstead, az IEEFA kutatási elemzője. “Az Egyesült Államokban a szektorban zajló átmenet fenomenális.”

Egy évtizeddel ezelőtt az Államok megújuló energiája sokkal kevesebb volt. De a beruházások hulláma – először a szél, majd a napenergia – sokkal olcsóbbá tette ezeket az új technológiákat. Ugyanakkor az éghajlatváltozás miatti fokozott tudatosság számos amerikai vállalkozást, családi háztartást és még az állami törvényhozást is arra sarkalta, hogy a tisztább energia felé mozduljanak.

A jelenleg szóbanforgó IEEFA jelentés, az amerikai kormány statisztikáira hivatkozott, miszerint a megújuló energia (víz, biomassza, szél, napenergia és geotermikus energia) projektjei 2019-ben és 2020-ban elkezdenek túlmutatni a szénenergián. Bár ez egy mérföldkő a széntől való elhatárolódás útján, mégis megannyi kérdést, és felmerülő problémát is eredményez.

Például néhány szénüzem a tavaszi időszakban leállt karbantartásra, amikor a villamos energia iránti kereslet alacsony volt. A tavasz szintén erős időszak a víz- és szélenergia számára, viszont a téli időszakban egyelőre nem képes több energiát termelni mint a szén. A megújuló energia jelenlegi “erejétől” nem várható, hogy például több évig meghaladja a szén által biztosított energiát. A szénenergia egyébként 2016-ban múlta felül a földgázt, azóta a megújuló energia is egyre erősödik, de még nem képes előidézni egy huzamosabb erőfölényt.

Szinte biztos, hogy átveszi a vezetést.

A szén a teljes energiatermelésnek a 2010 -es évben 45%-t, 2018-ra már csak 28%-t tette ki. A mostani elemzések alapján elmondható hogy a tiszta energia termelés a következő 2 évben fog a legtöbbet erősödni, még a szén által biztosított energiaerő ismét gyengülni fog körülbelül 24%-ra. Érdekes tény, hogy Donald Trump a szénenergia mellett tette le a voksát, és ígéretet is tett, hogy segíteni fogja az ágazat erősödését, viszont ennek ellenére az USA-ban egyre csökken a felhasználása.

Facebook hozzászólások

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.