Drogot találtak a garnélákban.

A folyami garnélákban kokaint, és peszticideket is találtak. Eddig ismeretlen, hogy miként kerültek az állatokba.

Tudósok az édesvízi garnélarákban kokaint találtak a folyók vegyi anyagainak vizsgálatakor. A King’s College London kutatói, a Suffolk Egyetemmel együttműködve, 15 különböző helyszínt vizsgáltak meg Suffolkon.

Jelentésük szerint az összes vizsgálati mintában megtalálható a kokain. Más, tiltott drogok, mint például a ketamin, szintén széles körben elterjedtek a garnélarákban. A kutatók azt nyilatkozták, hogy ez egy “nagyon meglepő” felfedezés.

Az, hogy kokain jelenlétére bukkantak a víziállatokban, további kutatásokat vonz magával. A környezetvédelem az éghajlatváltozással és a mikroplasztikus szennyezéssel kapcsolatos kihívások miatt nagy figyelmet fog kapni nagyközönségtől. A “láthatatlan” kémiai szennyezés (mint például a kábítószerek) a vadon élő állatok egészségére kihatással bír, ezért nagyobb figyelmet igényel az Egyesült Királyságban (is).

-> jelentette ki Nic Bury professzor, a Suffolki Egyetemen

Environmental International-ben közzétett tanulmány szerint, a kábítószerek mellett tiltott peszticidek és gyógyszerszármazékok is széles körben elterjedtek a garnélarák szervezetében. De az élőlényekre gyakorolt esetleges hatás “valószínűleg alacsony” volt. Dr. Leon Barron a londoni King’s College-tól azt nyilatkozta, hogy mind a kábítószerek, mind a peszticidek jelenléte amellett hogy meglepő, még tisztázásra is vár, mert jelenleg nem tudják hogy hogyan kerülhetett az élőlények szervezetébe.

Facebook hozzászólások

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.