Tiszaújváros Dübörög a gazdaság

Tiszaújváros: Dübörög a gazdaság… vagy mégsem?

Ahol a lélekszám 15.000 fő, ott bizony futótűzként terjed egy olyan hír ami nagyban befolyásolja az ott élők / létezők sorsát. De mi is lehetne akkora tényező amire a helyiek többsége is felfigyelhet? A válasz a vendégmunkások megjelenése. De mi igaz mindebből? Valóban jönnek vendégmunkások? Ha igen akkor miért, kinek fognak dolgozni? Honnan, és főleg hányan érkeznének? Harmadik birodalom országaiból, vagy netán EU határokon belülről? Rengeteg kérdés pörög már hetek óta, és a Tiszaújvárosiak szeretnének válaszokat kapni.

Ez nem is meglepő. A regnáló kormány mindenkori nyilatkozata az, hogy elutasítják a migráció minden formáját. Tehát sem gazdasági, sem politikai, sem egyéb bevándorló nem érkezhet Magyarország területére. Ez folyik a csapból is éjjel-nappal. Mindeközben immár 86000 bevándorló érkezett különféle indokokkal hazánkba, de a kormány által tett kijelentést nem kívánják megváltoztatni. Így rögtön egy ellentmondás látszik kibontakozni. Van, vagy nincs migráció kis hazánkba? Tiszaújváros esetében is felmerült ez a kérdés. Felkerestük a hivatalos oldalt, hogy többet tudjunk meg, mind a beruházásról, mind pedig az esetleges vendégmunkásokról.

Megalakulása óta a legjelentősebb értékű beruházására készül a MOL, mégpedig Tiszaújvárosban, miután az Európai Bizottság jóváhagyta a beruházáshoz nyújtott 131 millió eurós állami támogatást. A létesítmény évente 200.000 tonna propilén-oxidot termel majd. A beruházás tervezett időtartama 2017-2021, vagyis az üzem várhatóan 2021-re épül meg. A térség fejlődésére várható kedvező, például munkahelyteremtő hatását az Európai Bizottság is hangsúlyozta az állami támogatást engedélyező döntése indoklásában. A beruházás összértéke 271 milliárd forint.

-> írja a www.tiszaujvaros.hu

A beruházás hivatalos közleménye tehát ez lenne Tiszaújvárosi vezetők részéről, azért lássuk be elsőre elég jónak hangzik, hiszen munkahelyet teremt, fejleszt, és talán így jó helyre kerülnek az állami / EU-s pénzek is. Viszont találtunk egy érdekes mondatot ugyanitt, amivel hirtelen nem is tudtunk mit kezdeni. Nézzük is:

Ugyanakkor problémákat is vet fel a város életében, gondolok itt a lakhatásra, a kereskedelemre, a szolgáltatásokra, a vendéglátásra, de mindent megteszünk annak érdekében, hogy észszerű határokon belül mi is elősegítsük ennek a beruházásnak a megvalósítását.

-> írja a www.tiszaujvaros.hu

A MOL ZRT oldalán erről semmilyen kommunikáció nincs jelenleg, azaz nincs friss hír itt. Viszont korábban nyilatkozott Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója:

Csak Magyarországon évente átlagosan 100 milliárd forintot fordítunk beruházásokra. Az új stratégiánk egyik leghangsúlyosabb eleme, a közel 1 milliárd eurós petrolkémiai komplexum létrehozása is itt valósul meg. Tiszaújváros fontos szerepet tölt be a Mol-csoporton belül, világszínvonalú üzemeink vannak itt. A petrolkémiai beruházások révén pedig a térség legnagyobb vegyipari konglomerátumát hozhatjuk létre, ezzel a Mol-csoport lesz az egyetlen, ilyen terméket integráltan gyártó vállalat Közép-Kelet-Európában

-> írja a www.portfolio.hu

A MOL közleménye alapján azért itt is el lehetett kapni egy érdekes pár sorost.

Emellett a beruházás megvalósulása alatt az építési fázisban várakozások szerint több ezer indirekt munkahelyet teremt, mely jelentősen élénkíti a helyi gazdaságot is.

-> közölte a Mol

Szedjük is össze, hogy eddig miként is állunk a cikk kezdetén feltett kérdések megválaszolásával. Tiszaújvárosban a MOL ZRT eddigi legnagyobb beruházása állami és EU-s támogatással 2021-re készül el, melynek következtében közel 200 új munkahelyet teremt a településen, “valakiknek”. Mindeközben, azaz az építkezési szakaszban 2017-2021 között indirekt munkahelyeket teremtenek. Azért kihallatszik egy-két “apróság” a fenti idézetekből, miután nagyon kevés cikk, riport készült a témában, nem nagyon lehetett volna továbbgondolni és megválaszolni a kérdéseket. Jakab Péter Jobbik országgyűlési képviselő viszont felfigyelt a témára, és elkezdett utánajárni:

A videóból jól érzékelhető, hogy 2019 márciusára sincsenek meg az igazi válaszok. Sem Tiszaújváros, sem a környező települések lakóinak nem adtak megfelelő tájékoztatást. Konténerváros, konténerfalu épül a vendégmunkásoknak, ezt az egyik dolgozó fejti ki a riportban. A helyiek szerint Török, vagy / és Ukrán vendégmunkások fognak érkezni. Ez lehet a válasz az indirekt munkahelyekre, illetve Tiszaújváros polgármestere által adott nyilatkozatra (fent második idézet) is. Jakab Péter továbbment, hogy kiderítse mégis mi folyik Tiszaújvárosban.

Bodó Sándor Államtitkár szerint ezek nem konténervárosok lesznek, hanem pihenőhelyek a külföldi munkavállalóknak. Majd Április elsején folytatódott a történet. …

Bodó Sándor ismét felolvasta ugyanazt a szöveget amit egy hónappal ezelőtt. Ekkor sem érkezett kielégítő válasz kormányoldalról.

Jelenleg is dübörög a MOL ZRT tiszaújvárosi beruházása, konténerek kerülnek a környező településekre, vendégmunkások érkeznek, a helyi lakosok félnek. Az ellenzéki pártok, médiák nem kapják meg a megfelelő válaszokat a feltett kérdésekre. Mindeközben a kormány minden elől kitér, ferdít, homályosít, és szentül vallja, hogy Ők bizony nem engednek be migránsokat az országba.

Facebook hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük